Forskalingsblokk

Skal du støpe ny ringmur, grunnmur, støttemur eller betongvegg? Forskalingsblokker er et godt alternativ da det gir deg en sterk og varig konstruksjon, uansett hva slags byggeprosjekt du har.

Forskalingsblokker, også kjent som H-blokker eller støpeblokker erstatter tradisjonell forskaling. Blokkene er relativt enkle å montere selv og har mange bruksområder. Dessuten krever forskalingsblokker mindre behandling i etter legging og kan males, slemmes og pusses. Blokkene tørrstables, armeres og fylles før de fylles med betong.

Fordeler ved bruk av forskalingsblokk

  • Mange bruksområder
  • Sterk og holdbar konstruksjon
  • Tåler store belastninger
  • Prisvennlig alternativ
  • Krever mindre etterbehandling og vedlikehold

Forskalingsblokk kan være mye mer enn bare fundament

Forskalingsblokker er H-formede betongblokker som vanligvis brukes som fundament til grunnmur, men de kan også brukes til mye mer enn det. Forskalingsblokker kan i praksis benyttes til de fleste uteromsprosjekter med behov for en sterk og holdbar konstruksjon.

For eksempel kan du bruke forskalingsblokker til bygging av garasje, ringmur, forstøtningsmur eller utekjøkken. Blokkene kan stables og brukes til bygging av både vegger og støttemurer. Det er også mulig å lage utemøbler av forskalingsblokker, se eksempler her.

Forskalingsblokkene består av helstein, halv ende, hel ende og hjørnestein. En helstein er åpen i begge ender og legges i kombinasjon med endesteiner.

Noen tips til montering og armering av forskalingsblokk

  1. Forskalingsblokkene skal settes på et armert betongfundament (såle). Fundamentet skal stå på telefrie masser. Se figur 1 og tabell 1.
  2. Forskalingsblokkene plasseres etterhverandre, ende mot ende. Det kan være en fordel å starte i et hjørne. Forskalingsmurens lengde avpasses med hele eller halve blokker. Skulle det være behov for ytterligere tilpasninger, kan blokkene deles med en vinkelsliper. Sørg alltid for at blokkene er i vater og på linje. Bruk gjerne snor. Ved eventuelle skjevheter kan man benytte plastkiler eller lignende for justering.
  3. Armeringsjern legges i murens lengderetning. Normal armerings mengde er 1 x Ø 8 eller Ø 12 i hvert tredje skift, med start i første skift. Ved skjøting av to ameringslengder skal det overlappes med ca. 1 meter. Ved større sidebelastning burde forskalingsblokkene også armeres vertikalt. For påfølgende lag settes hjørneblokkene slik at en sikrer automatiskforskyvning i hvert lag (høyre på venstre eller omvendt). Se figur 2 og tabell 2.
  4. Blokkene bør fylles med betong for hver 1,2 m i høyden. Husk å informere hva betongen skal brukes til når du bestiller. Det beregnes ca 105 liter betong pr m². Muren er stabil, men en kan med fordel stive av vertikalt ved hjørner og ender før utstøping. Når betongen er herdet er veggen ferdig.

OBS! Dette er kun ment som en veiledning og skal ikke oppfattes som detaljerte konstruksjonstegninger, men som hjelp i planleggingen. Husk at ved kapping av blokker skal beskyttelsesbriller, hørselsvern og støvmaske brukes!

Hvor mye betong trenger du?

Det går med ca. 10,5 liter per forksalingsblokk, og ca. 105 liter per kvadratmeter.

Steinsenteret Granitt og Betongvare AS er Oslo’s største fagbutikk for steinprodukter, betong, skifer, mur, utemiljø og hageartikler til både privat og offentlig sektor. Vi har kompetente medarbeidere innen alle produktgrupper. Bestill forskalingsblokk i vår nettbutikk, vi leverer våre produkter til hele landet. Husk at en investering i utemiljøet ditt kan innebære økt verdi på din bolig når det er fagmessig utført.

Vet du hvilke tilleggsprodukter du trenger til ditt prosjekt? Ta gjerne kontakt med for inspirasjon, gode råd og planlegging. Våre ansatte hjelper mer enn gjerne til.

Ønsker du at vi skal ta kontakt med deg? Legg igjen e-post og telefonnummer, så tar vi kontakt snart.